Θυμάρι

Περιγραφή / Κλίμα / Έδαφος

Ονομασία: Thymus vulgaris

Οικογένεια: Lamiaceae

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός πολυετής θάμνος (6-7 έτη) μικρού ύψους (30εκ.) με  όρθιους βλαστούς και ευχάριστο άρωμα. Ευδοκιμεί σε θερμές όσο και ψυχρές περιοχές. Αναπτύσσεται σε ξηρικές εκτάσεις ενώ στις ποτιστικές η μεγαλύτερη παραγωγή αποβαίνει σε βάρος της  ποιότητας. Ως προς τα εδάφη, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά όμως τα μέσης συστάσεως, ασβεστούχα χαλικώδη.

Tρόπος πολλαπλασιασμού

Με σπόρο σε σπορείο (καλύτερη εποχή ο Αύγουστος)
Με παραφυάδες
Με μοσχεύματα (ο πιο δαπανηρός)

Εποχή φύτευσης / σποράς

Η μεταφύτευση από τα σπορεία του Αυγούστου γίνεται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Από  σπορεία του φθινοπώρου η μεταφύτευση γίνεται την άνοιξη. Από παραφυάδες του φθινοπώρου ή της άνοιξης η μεταφύτευση γίνεται αμέσως στο χωράφι. Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι  το φθινόπωρο. Γίνεται  με το χέρι ή τις καπνοφυτευτικές μηχανές σε γραμμές που απέχουν 50-60εκ. και  επί των γραμμών 30-40εκ. Είναι απαραίτητη η λίπανση (Νοέμβριο) με 30  κιλά φωσφορική αμμωνία και η καταπολέμηση των ζιζανίων.

Συγκομιδή

Η καλύτερη φάση συγκομιδής είναι κατά την πλήρη άνθηση του (Ιούνιος). Εφόσον προορίζεται για αιθέριο έλαιο μετά την κοπή προωθείται για  απόσταξη. Για ξηρή δρόγη, μετά την ξήρανση αποθηκεύεται.

Αποδόσεις

Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται σε 700-800 κιλά χλωρό χόρτο ή 200 κιλά περίπου σε ξηρή δρόγη. Με δεύτερη κοπή (Αύγουστος) υπάρχει συμπληρωματική παραγωγή 30%.

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται η ξηρή δρόγη και το αιθέριο έλαιο στην  βιομηχανία τροφίμων. Περιέχει ‘θυμόλη’ με ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης στην αρωματοποιία, ποτοποιία. Αναφέρεται ως αντισηπτικό, αποσμητικό, τονωτικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό.