Μελιτζάνα

Περιγραφή

Η μελιτζάνα είναι φυτό των τροπικών χωρών και ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Στην Ευρώπη ήρθε από τότε που οι Μαυριτανοί μπήκαν στην Ισπανία το 16ο αιώνα.

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά, δηλαδή προς τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Η ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσουν οι σπόροι μελιτζάνας είναι 24-32 βαθμοί Κελσίου. Η σπορά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Για συνεχόμενη παραγωγή η σπορά πρέπει να γίνεται με διαφορά 15 ημερών. Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια μελιτζάνας είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά αποστραγγιζόμενο. Το έδαφος θα πρέπει να έχει pH μεταξύ 5,5 και 8,0. Η μελιτζάνα σπέρνεται σε παράλληλες γραμμές. Έχουμε δύο αποστάσεις. Την απόσταση γραμμής από γραμμή και την απόσταση των φυτών επάνω στη γραμμή. Οι αποστάσεις γραμμής από γραμμή είναι μεταξύ 60 και 90 εκατοστών ενώ η απόσταση ανάμεσα στα φυτά στην ίδια γραμμή είναι από 45 έως 60 εκατοστά.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή αρχίζει 60-80 ημέρες μετά τη φύτευση και ανάλογα πάντα με την ποικιλία. Οι μελιτζάνες θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος, ενώ η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή. Αν αφεθούν και ωριμάσουν πάνω από το επιθυμητό όριο, αποκτήσουν δηλαδή καφέ όψη, απαγορεύεται η κατανάλωσή τους, καθώς τότε παράγουν μια επιβλαβή για τον οργανισμό ουσία τη σολανίνη, που είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καταναλώνονται πράσινες οι πατάτες. Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται τακτικά, ώστε να αυξάνει η παραγωγή.