Δίκταμο

Περιγραφή / Κλίμα / Έδαφος

Ονομασία: Origanum dictamnus

Οικογένεια: Lamiaceae

Είναι πολυετές (4-5  έτη) ενδημικό φυτό  που αυτοφύεται και καλλιεργείται στην  Κρήτη (Έμπαρος, Επισκοπή Κρήτης) και  αντέχει στην ξηρασία. Έχει μήκος 30-40εκ., τα φύλλα είναι  μικρά, παχουλά και  καλύπτονται από χνούδι και  τα άνθη του έχουν βιολετί χρώμα. Συναντάται σε άγονες και ορεινές περιοχές και σε κλίμα ήπιο-μεσογειακό και  όχι σε ανεμόπληκτες περιοχές. Καταλληλότερα θεωρούνται τα αμμοαργιλώδη και στραγγιζόμενα εδάφη.

Tρόπος πολλαπλασιασμού

Με σπόρο σε σπορείο
Με μοσχεύματα (τμήμα βλαστού 6-8εκ.)
Με παραφυάδες (ο καλύτερος τρόπος)

Εποχή φύτευσης / σποράς

Η φύτευση γίνεται το φθινόπωρο (Οκτώβριο- Νοέμβριο) ή την άνοιξη (Φεβρουάριο-Μάρτιο) σε γραμμές που απέχουν 50-60εκ. και  επί των γραμμών 30-40εκ. Θεωρούνται απαραίτητα η καλή προετοιμασία του χωραφιού (βαθύ όργωμα-σβάρνισμα- ισοπέδωση), η καταπολέμηση των ζιζανίων (σκάλισμα- ζιζανιοκτονία) και προσεκτικό πότισμα όπου υπάρχει νερό. Αναγκαία θεωρείται η διετής αγρανάπαυση τουλάχιστον.

Συγκομιδή

Συλλέγεται στο στάδιο της άνθησης (χωριστά οι ανθοφόροι βλαστοί από τα υπόλοιπα μέρη του φυτού). Γίνονται 2-4 συλλογές. Η ξήρανση πραγματοποιείται σε σκιά.

Αποδόσεις

Η στρεμματική απόδοση σε χλωρό βάρος κυμαίνεται σε 400-600 κιλά για  όλες  τις συγκομιδές (η σχέση ξηρού προς χλωρό 40%). Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται σε 1.1% ξηράς δρόγης.

Χρήσεις

Εθεωρείτο στην αρχαιότητα ‘πανάκεια’. Χρησιμοποιείται στην ποτοποιία (Vermouth, Martini, Campari) και ως αφέψημα. Θεωρείται αντισηπτικό, αφροδισιακό.