Καρπούζι

Περιγραφή

Τα καρπούζια είναι φυτά μονοετή και υπάγονται στην οικογένεια των κολοκυνθωδών. Τα φύλλα τους είναι παλαμοειδή και σχισμένα οι βλαστοί λεπτοί και πολύ μακριοί έρποντες, τα δε άνθη μικρά κίτρινα, χωρισμένα τα αρσενικά από τα θηλυκά, όπως συμβαίνει στις αγγουριές και πεπονιές. Ο καρπός γίνεται στρογγυλός, μακρουλός, κυλινδρικός ή ωοειδής, με φλοιό βερνικώδη και γυαλιστερό, με χρώμα, από σκούρο πράσινο ως λευκοπράσινο.

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια των καρπουζιών είναι σχεδόν η ίδια που γίνεται για τα πεπόνια. Αυτά όμως φοβούνται περισσότερο το κρύο και απαιτούν εδάφη δροσερότερα και συχνότερα ποτίσματα. Στα ελαφρά χώματα δίνουν καλύτερη ποιότητα καρπών, αλλά στα γόνιμα ή τα πολύ κοπρισμένα παρουσιάζουν πλουσιότερες αποδόσεις και κατώτερη παραγωγή. Η φύτευση σπερμάτων γίνεται σε αποστάσεις 2,3m μεταξύ των γραμμών και 0,80m επί της γραμμής.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή , γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σταδιακά. Οι καρποί πρέπει να είναι στην ώριμη φάση τους για να συγκομισθούν ήτοι να τα επίπεδα σακχάρων τους να είναι μέγιστα. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο να γίνει αντιληπτό πότε τα καρπούζια είναι ώριμα , με κάποιους πρακτικούς τρόπους να το αναστέλλουν. Χαρακτηριστική μέθοδο αναγνώρισης αποτελεί το κιτρίνισμα και η μετέπειτα ξήρανση του μικρού υποκείμενου στον ποδίσκο φύλλου, ενώ για τους περισσότερο έμπειρους φαίνεται να διαφέρει ο ήχος που παράγεται αν χτυπήσουμε τη ράγα, ο οποίος όταν ο καρπός ωριμάσει είναι χαρακτηριστικός υπόκωφος. Η απομάκρυνση του καρπού από το φυτό γίνεται, χωρίς να αποκολληθεί ο ποδίσκος για να μην υπάρχουν προβλήματα μολύνσεων, ενώ καταλληλότερη ώρα για τη συγκομιδή είναι το βράδυ και αυτό γιατί τις πρωινές ώρες τα καρπούζια μπορεί να σπάσουν λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.