Λεβάντα

Περιγραφή / Κλίμα / Έδαφος

Ονομασία: Lavandula angustifolia

Οικογένεια: Lamiaceae

Είναι πολυετές φυτό, φρυγανώδες και πολύκλαδο με  όρθιους βλαστούς που φύονται από τη βάση Περιλαμβάνονται 30  περίπου είδη. Αναπτύσσεται σε ξηρικές συνθήκες αξιοποιώντας ορεινές και  ημιορεινές περιοχές. Οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα του αιθέριου ελαίου. Προτιμότερες οι περιοχές με  βορεινό προσανατολισμό, ηλιοφάνεια και  ξηρούς ανέμους με  βροχές ει δυνατόν τον Μάιο-Ιούνιο. Αξιοποιεί ακόμη και επικλινείς εκτάσεις. Καταλληλότερα εδάφη θεωρούνται τα ελαφρά χαλικώδη και  ασβεστούχα.

Tρόπος πολλαπλασιασμού

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε σπορείο (εγγενώς), με μοσχεύματα (αγενώς) και  παραφυάδες (αγενώς). Σα μοσχεύματα φυτεύονται Αύγουστο- Οκτώβριο ή Μάρτιο- Απρίλιο για  να ριζοβολήσουν. Οι παραφυάδες ετοιμάζονται με παράχωμα επιλεγμένων μητρικών φυτών  το φθινόπωρο και  πάλι την άνοιξη.

Εποχή φύτευσης / σποράς

Η φύτευση των φυτών που προέκυψαν ανεξαρτήτως τρόπου γίνεται τόσο το φθινόπωρο (Οκτώβριο- Νοέμβριο) όσο και  την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) σε γραμμές και αποστάσεις που κυμαίνονται από 1.0 x (0.8-1.0) μ. στα μεγάλα υψόμετρα και (1.5-2.0) x (1.0-1.2) μ. για  μικρότερα υψόμετρα. Η καταπολέμηση  των ζιζανίων  (σκαλίσματα, ζιζανιοκτονία) πέρα από την καλή προετοιμασία του χωραφιού, θεωρείται απαραίτητη. Η λίπανση (κοπριά ή χημικά λιπάσματα) έχει δώσει καλά αποτελέσματα.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή με  καλό και  ξηρό  καιρό στο στάδιο της άνθησης εξασφαλίζει μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου.

Αποδόσεις

Στον 1ο  χρόνο 50 κιλά
Στον 2ο  χρόνο 100 κιλά
Στον 3ο  χρόνο 200 κιλά
Στον 4ο  χρόνο 300 - 400 κιλά (ανθικά στελέχη)

Χρήσεις

Το αφέψημα του θεωρείται τονωτικό, αντισπασμωδικό, ευστόμαχο, εναντίον ιλίγγων και χρόνιων καταρροών. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία, ποτοποιία (παρασκευή ηδύποτων).