Ρίγανη

Περιγραφή / Κλίμα / Έδαφος

Ονομασία: Οregano Greek

Οικογένεια: Lamiaceae

Φυτό πολυετές με γνωστότερα 7 είδη της Ελληνικής χλωρίδας. Όλα αναπτύσσονται σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες. Καταλληλότερες περιοχές οι ασβεστολιθικές, ημιορεινές, με δροσερό καλοκαίρι. Σε καλλιέργειες ρίγανης επιβάλλεται εξόντωση πολυετών ζιζανίων.

Tρόπος πολλαπλασιασμού

Με σπόρο σε σπορεία
Με μοσχεύματα
Με παραφυάδες

Εποχή φύτευσης / σποράς

Εγκατάσταση σπορείων αρχές Αυγούστου, μεταφύτευση Οκτώβριο- Νοέμβριο. Εγκατάσταση σπορείων Οκτώβριο-Νοέμβριο, μεταφύτευση την άνοιξη. Εγκατάσταση σπορείων Φεβρουάριο-Μάρτιο, μεταφύτευση Μάιο  ή το φθινόπωρο. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν 50-60εκ. και  30-40εκ. επί των γραμμών. Καλλιεργητικές φροντίδες: βαθύ καλοκαιρινό όργωμα, ελαφρότερο και δισκοσβάρνισμα πριν τη μεταφύτευση. Λίπανση 30-40 κιλά/στρέμμα φωσφορικής αμμωνίας. Απαραίτητη η καταπολέμηση ζιζανίων. Σε περιπτώσεις που υπάρχει νερό 1-2 ποτίσματα το καλοκαίρι.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται κατά την εποχή ανθίσεως η οποία ποικίλει ανάλογα με το κλίμα και το υψόμετρο.

Αποδόσεις

Χοντροτριμμένο προιόν (ξηρή  δρόγη) 80-100 κιλά/στρέμμα τον 2ο χρόνο και 140-170 κιλά/στρέμμα τον 3ο χρόνο. Η ξήρανση υπό σκιά  εξασφαλίζει ποιοτικότερο προϊόν. Για εξαγωγή ριγανέλαιου οι αποδόσεις σε ξηρό χόρτο είναι 350-380 κιλά ριγανέλαιο το στρέμμα.

Χρήσεις

Η ξηρή δρόγη ως άρτυμα θεωρείται τονωτική, ευστόμαχη, διουρητική, αποχρεμπτική κλπ. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία και για την καταπολέμηση ασθενειών φυτών και ζώων.